Wymiana laptopa - doradźcie co wybrać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • silukasz
    Classic
    • 2013
    • 17

Walt , kiedy miałeś druga wymianę? , nie wgrali Ci nowego softu z "dolewką " PB ?
  • wodan
    Rider
    • 2012
    • 417
    • Octavia I combi (1U5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Krótkie wprowadzenie:

Po długich bojach gwarant pozwolił mi na wymianę sprzętu. Szczęśliwym zrządzeniem losu, dystrybutor na odmianę pozwolił mi wybrać dowolny sprzęt z odpowiedniego zakresu cenowego. Ogranicza mnie niestety oferta sklepu, w którym nabyłem poprzedni sprzęt oraz cena (jak będzie niższa, to zwrot, jak wyższa to dopłata).

Warunki techniczne:
    Do kasacji poszedł Samsung RF511-S04PL (15,6" 1366x768, Core i7 2630QM 2,0, 500GB, 4GB, nVidia GeForce GT 540M) który kosztował w październiku zeszłego roku ok. 2750 zł.

Laptop wykorzystywany do: pracy (aplikacje biurowe), obróbki zdjęć, czasem do szeroko pojętych multimediów (nie pograłem na poprzedniku za bardzo, bo co chwile wywalał BS-a, stąd też w końcu i wymiana)

Co mam do wyboru:
    - Lenovo IdeaPad Y570 i5-2430M 8GB (dopłata z mojej strony);
    - Toshiba Satellite P750-11N (j.w.)
    - DELL Inspiron Q15R i5-2450M (j.w.)
    - DELL Inspiron Q15R DELNOT42936 (j.w)

W zasadzie to tyle, z czego mogę wybierać. Samsung nie wchodzi w grę.

W związku z powyższym, będę wdzięczny za sugestie i wskazania.
    Pozdrawiam
    Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• dato
      L&K
      • 2012
      • 1431

Żeby coś sensownie doradzić to trzeba by przeryć dokładnie te Twoje konfiguracje, ale jeśli do zdjęć to wykonaj ciężką pracę nad porównaniem jakości wyświetlaczy.
      Wybierz ten, gdzie ekran będzie najlepiej oddawał kolory. W drugiej kolejności cpu i ew. grafika pod gry. Zintegrowana grafika żre mniej baterii, ale bez kabla nie pograsz i nie posiedzisz nad zdjęciami więc czas pracy na baterii schodzi na dalszy plan (zresztą kłóci się z jakością wyświetlacza).
      Ram zawsze możesz dołożyć, dysk zmienić na większy / szybszy, więc pomijam.
      Szajzungi nie są złe jeśli chodzi o niższą półkę cenową (poniżej 5 tys) przemyśl to jeszcze, może miałeś pecha. Sami robią matryce więc masz szanse na lepszy ekran w niższych pieniądzach i to wbrew pozorom dobry sprzet.

EDIT: Matryca fullHD jest dobrym rozwiązaniem na przyszłość, odpadają Ci problemy z kompatybilnością i skalowaniem jak będziesz chciał świecić na tv czy zewnętrzny monitor.

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Obstawiałbym pierwszy i ostatni z zestawienia - oba modele są zbliżone do siebie (jedyna różnica to mocniejsza grafika i większa ilość RAM w pierwszym vs. mocniejszy procesor w ostatnim). Osobiście wziąłbym Lenovo.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• yogi_at_pozen
          Rider
          • 2011
          • 418

Zamieszczone przez dato
          EDIT: Matryca fullHD jest dobrym rozwiązaniem na przyszłość, odpadają Ci problemy z kompatybilnością i skalowaniem jak będziesz chciał świecić na tv czy zewnętrzny monitor.
          +1, zadne 1600x900 czy inne ujowe wynalazki, sam takiego mam, bo w pewnym sensie musialem kupic na gwałt kompa, ale nastepny bedzie tylko fullHD (mialem takiego wczesniej) - wbrew pozorom ekran z matryca FullHD jest czytelny, litery nie sa za małe, i odpadaja tak jak wspomnial poprzednik problemy ze skalowaniem przy podlaczeniu do TV

i na Allaha, nie "glare" tylko matowy - chyba ze sie chcesz golić przed monitorem.
          "glare" daje odrobine ładniejsze kolory, ale matowy nie wkurwia jak pracujesz w miejscu gdzie cos za toba jest podswietlone, jak np jasna sciana na ktora pada swiatlo z okna

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

No i jak już dojrzejesz do podłączania zewnętrznego monitora w biurze czy w domu to powinien Ci starczyć na dłużej niż 1 laptopa... Od zawsze się wqrwiałem, że z każdą zmianą lapa muszę zmieniać też 2 monitory i 2 stacje dokujące :evil:

Komentarz

• wodan
              Rider
              • 2012
              • 417
              • Octavia I combi (1U5)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzięki wielkie panowie za pomoc. niestety ubolewam mocno nad faktem, że żaden z "typów" nie posiada matowego ekranu, ale wskazany RF511 też matowego nie miał i jakoś dawało się żyć (na szczęście nie pracuję nigdy na otwartej przestrzeni, także aż tak bardzo to nie przeszkadza).

Jak wspomniałem powyżej, wybór mam ograniczony do w/w 4 modeli, więc typuje Lenovo (jednego już w biurze mam i działa bezproblemowo).

Zatem jeszcze raz dzięki.
              Pozdrawiam
              Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

Pracuję...